Ministrul Turcan: Licitația pentru restaurarea Conacului din Liteni, lansată la finalul anului

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că licitația pentru restaurarea Conacului Vârnav Liteanu din Liteni va fi inițiată la sfârșitul acestui an. După finalizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție în noiembrie 2024, se va începe contractarea lucrărilor, cu o valoare totală estimată de 6 milioane de euro. După restaurare, în conac ar urma să se deschidă un centru de pregătire pentru restauratori.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei vizite de lucru pe care oficialul a efectuat o sâmbătă, pe 28 septembrie, la Conacul de Patrimoniu, însoțită de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, deputatul PNL Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii și primarul orașului Liteni, Tomiță Oniisii. Raluca Turcan a precizat că în luna noiembrie 2024 se va încheia faza de elaborarea documentației de avizarea lucrărilor de intervenție, care va permite inițierea licitației pentru contractarea lucrărilor de restaurare. Investiția e inclusă în proiectul privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României, în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a proiectului.

Raluca Turcanu- ministrul Culturii
„În momentul de față e în derulare etapa de avizare a lucrărilor de proiectare și execuție. Am semnat ordinul în aprilie anul acesta. Într-o lună de zile va fi finalizată documentația DALI pentru refacerea conacului Liteni, în valoare de 80.000 de euro este această documentație
și după aceea vor începe lucrările de proiectare și execuție, pentru a demara investiția propriu-zisă în valoare de 6 milioane de euro.”

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a subliniat importanța proiectului pentru întreaga regiune. Frustul Conac va fi transformat ca centru de pregătire pentru restauratori al Institutului Național al Patrimoniului, a mai spus Flutur.

Gheorghe Flutur- președintele Consiliului Județean Suceava
„Liteniul va deveni un orășel în 2-3 ani la autostradă. Autostrada 7, care leagă Bucureștiul de Siret, de Botoșani, va însemna mult. Pe ruta asta de la Sfântul Ioan, de la Cetatea de Scaun a Sucevei spre Probota, te oprești la Liteni. Aici se dorește un centru pentru recondiționare. Avem atâtea obiective și obiecte de patrimoniu și e nevoie de așa ceva, de salvarea lor. Înțeleg că școala de aici, liceul, dorește să-și extindă învățământul dual și pentru școli de meserii de acest tip, restauratori. E nevoie și de asta și unde mai mult ca la Suceava, unde suntem campioni în numărul de monumente și obiective de patrimoniu.”

La rândul său, deputatul Bogdan Gheorghiu a exprimat satisfacția că după demersuri susținute, începute de când el se afla la conducerea Ministerului Culturii, restaurarea conacului va începe în curând.

Bogdan Gheorghiu- fost ministru al Culturii
„A fost un demers destul de laborios, dar să știți că finanțarea este una ireversibilă, nu mai poate nimeni lua banii alocați, acestui obiectiv singurul impendiment este cel al temporizării, pentru că din punctul meu de vedere trebuia să se întâmple mult mai repede parcursul pe care s-a intrat, dar prezența Ralucai Turcan aici este pentru mine o garanție că se vor respecta pașii pe care i-a enumerat.”

„Acest obiectiv va deveni un simbol al localității”, a dat asigurări primarului orașului Liteni, Tomița Onisii.

Tomița Onisii- primarului orașului Liteni
„Mulțumesc din suflet, doamna ministru, și vă mulțumesc din partea tuturor locuitorilor că v-ați făcut timp și astăzi sunteți aici, ceea ce înseamnă că acest obiectiv va deveni un simbol al localității și, așa cum spunea și domnul președinte, în contextul autostrăzii, va fi un obiectiv important din localitatea noastră. Pe lângă toate celelalte proiecte pe care noi le demarăm la nivel local, așteptăm cu nerăbdare să-l vedem împlinit și pe acestea.”

Conacul Vârnav Liteanu, construit în secolul al XIX-lea, este o bijuterie arhitecturală ce îmbină elemente neoclasice cu stilul tradițional moldovenesc. De-a lungul timpului a fost un loc de referință pentru familii influente din Moldova și un simbol al istoriei și culturii județului Suceava.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close