Alte două incendii cauzate de coșuri de fum necurățate au izbucnit la începutul lunii noiembrie în județul Suceava, unul în comuna Hârtop și celălalt în Zvoriștea. Pompierii au intervenit prompt în ambele cazuri și au reușit să limiteze pagubele. Aceste evenimente reamintesc de importanța întreținerii corespunzătoare a sistemelor de încălzire în sezonul rece.
Odată cu sosirea sezonului rece, riscul de incendii cauzate de coșurile de fum necurățate crește semnificativ, iar acest lucru reprezintă un pericol major atât pentru gospodării cât și pentru locatari. La începutul acestei luni au fost raportate două incendii în județ din cauza acestei neglijențe. Unul a avut loc în cursul nopții la Hârtop, iar celălalt tuturor sistemelor de încălzire în sezonul rece pentru a preveni situațiile periculoase. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Alin Găleată, vine cu detalii despre cele două incendii.
Alin Găleată- purtător de cuvânt ISU Suceava
“Două incendii, primul izbucnit vineri seara în localitatea Hârtop, iar al doilea sâmbătă după amiază, în localitatea Zvoriștea, au fost generate de coșurile de fum necurățate sau neizolate corespunzător față de materialele combustibile. La Hârtop, 60 de metri pătrați din acoperișul casei, cu o suprafață totală de peste 200 de metri pătrați, au fost afectați de incendiu. Pompieri au localizat și lichidat la timp flăcările care amenințau să cuprindă întreaga gospodărie și bunurile acestea. În localitatea Zvoriștea, incendiul a izbucnit la acoperișul unei locuințe, afectându-l pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, cu tot cu podul clădirii. Pompieri militari și civili s-au luptat cu flăcările timp de aproape două ore și au salvat restul casei de locuit și construcțiile anexe din gospodărie cu bunurile aferente. Din fericire, la niciunul dintre aceste incendii nu s-au înregistrat victime.”
Alin Găleată reamintește câteva reguli importante pentru prevenirea unor astfel de situații.
Alin Găleată- purtător de cuvânt ISU Suceava
“Pentru a preîntâmpina aceste dezastre, care pot afecta cetățenii pe timpul sezonului rece, vă rugăm să țineți cont de regulile ce trebuie respectate la exploatarea coșurilor și burlanelor pentru evacuarea fumului. În primul rând, verificarea, curățarea și repararea, dacă este cazul, a coșurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată. Apoi, coșurile, burlanele și canalele de fum vor fi izolate față de elementele combustibile ale pereților, planșeelor și acoperișurilor. Nu în ultimul rând, în podul casei, coșul de fum va fi obligatoriu tencuit pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.”
De asemenea, mai multe informații despre cum trebuie să acționați în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei FIPregatit.ro sau prin descărcarea gratuită a aplicației DSU de pe App Store sau Google Play.