”Carte la sate”, o nouă campanie Intermedia alături de Asociația Pentru Suceava

”Cartea rămâne cel mai de bază prieten. Nu te trădează, nu te învață lucruri ciudate, rele”. Este mesajul profesoarei Elena Andriescu, cea care este și bibliotecara școlii din Putna. Am ajuns acolo cu o donație de carte, în cadrul campaniei Televiziunii Intermedia, ”Carte la Sate”. Între cele peste 100 de cărți donate se numără și volume de Mihai Eminescu sau Lucian Blaga, care, contrat unor declarații controversate, încă se studiază la școală.

Cătălina Biholar- jurnalist Intermedia
“Am ajuns la Putna, în spatele meu este școala din Putna. Biblioteca școlii din Putna este prima beneficiară a campaniei Televiziune Intermedia, alături de Asociația pentru Suceava, “Carte la sate”. Să vedem ce volume vor ajunge pe rafturile acestei biblioteci, astfel încât să-i mai desprindem puțin pe copii de device-urile mobile, de telefoane, de tablete și așa mai departe.”

Peste 100 de volume în valoare de aproximativ 4.000 de lei au ajuns, datorită donației venită din partea sponsorului local, Pensiunea Mușatinii, la Biblioteca Școlii din Putna. Titlurile au fost alese de către profesorul de limba și literatura română, cea care se îngrijește și de micuța bibliotecă din sat.

Prof. Elena Andriescu- profesor de limba și literatura română
“Nevoia de lectură este foarte mare. Din păcate, trebuie să mărturisesc, sunt pe an ce trece mai puțin elevi care preferă lectura în locul petrecerii timpului, liberă cu alte activități. Dar eu sunt mulțumită și de câți vin acum să citească. Am în fiecare săptămână 10 elevi care vin frecvent, îi încurajez și eu, sunt încurajați și de colegii mei să citească cărți științifice, de exemplu, pe la geografie, biologie, istorie și încă sunt receptivi la îndemnurile noastre.”

Cătălina Biholar- jurnalist Intermedia
“Ce nevoie are o bibliotecă de la o școală din mediul rural în mod obișnuit?”

Prof. Elena Andriescu- profesor de limba și literatura română
“Păi, în primul rând, literatura clasică. Eu sunt, totuși, am rămas așa mai adept al literaturii clasice, respectiv Eminescu, Slavici, Creangă. Suntem deschiși și spre literatura nouă, bineînțeles, pentru că avem nevoie și de modernitate, dar trebuie, în primul rând, să știm ce au scris ai noștri, scriitorii români, și apoi să ne uităm puțin la literatura universală, să facem o comparație.”

Între titlurile de care Biblioteca Școlii din Putna avea nevoie, se numără și numeroase cărți de autorii români despre care, în unele declarații controversate, sunt persoane care susțin că nu se mai studiază la școală sau mai grav ar fi interzise.

Prof. Elena Andriescu- profesor de limba și literatura română
“În noile manuale, Eminescu este trecut numai la clasa șapte și la clasa 8-a. La 5-a și la 6-a, la anumite edituri, nu este trecut Eminescu. Sunt alți scriitori, eu știu, unde teorie literară se învață pe Vasile Alexandriei. Coșbuc iarăși nu mai este, din păcate, numai la clasa 8-a. La liceu se studiază. Acum nu știu sigur dacă se face și proza lui Eminescu. Știu că înainte se studia.”

De la o zi la alta se dovedește cât de false sau nocive pot fi unele dintre informațiile care se propagă în mediul online. În acest context, campania “Carte la sate” își dorește să încurajeze lectura ca alternativă pentru obținerea informațiilor, dezvoltarea limbajului și a gândirii critice. Lectura oferă beneficii incontestabile, întrucât presupune un procesa oferă un flux constant de informații fragmentate, care pot distrage atenția și reduce profunzimea gândirii. În plus, cărțile sunt sursele principale de învățare și de autocunoaștere, care le permit cititorilor să exploreze subiecte variate și să se perfecționeze continuu, spre deosebire de platformele online, care pot promova adesea superficialitatea și comparațiile nesănătoase.

Prof. Ciprian Crețan- director Școala Putna
“Salut această inițiativă a Asociației pentru Suceava și donația făcută școlii noastre, pentru că cartea este binevenită în orice școală, ca să zic așa. Da, în contextul în care era digitală ne acaparează cu totul, cititul este un refugiu care este recomandat oricărui individ, în special elevilor. Nu putem decât să fim mulțumiți și să credem că putem să-i facem pe elevi să intre mai des în bibliotecă.”

Campania “Carte la sate” este desfășurată de Televiziunea Intermedia prin Asociația pentru Suceava. Dacă doriți să vă implicați în educarea generațiilor viitoare, puteți dona atât ca persoană, cât și sponsoriza ca societate comercială în contul afișat pe ecran, deschis de Asociația pentru Suceava, cu specificația pentru campania “Carte la sate”.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close