Doi copii din Suceava și Bosanci, primele victime ale Superman Challenge

Poliția Suceava avertizează părinții, profesorii și elevii cu privire la riscurile provocărilor periculoase de pe rețelele sociale. Pe TikTok a apărut o nouă distracție periculoasă intitulată „Superman Challenge”. Aceasta presupune sărituri sincronizate ce duc frecvent la accidentări grave. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava au ajuns primii doi copii cu fracturi după ce au încercat provocarea pe propria piele.

La urgențele Spitalului Clinic Județean Suceava au ajuns doi băieți de 13 ani, unul din Bosanci și celălalt din Suceava. Unul dintre ei are fracturi la ambii pumni și la antebrațul drept, iar celălalt are fracturi la antebrațul stâng. După ce au primit îngrijiri medicale, niciunul nu a rămas internat, dar au plecat acasă cu mâinile în ghips. Superman Challenge este o provocare periculoasă, apărută pe rețelele sociale, în special pe TikTok, și implică cel puțin trei participanți. Două persoane stau față-înfață și își încrucișează brațele pentru a forma o platformă.

A treia persoană sare pe mâinile lor, după care este aruncată în aer și trebuie să aterizeze în picioare, similar unei acțiuni eroice inspirată de Superman. Provocarea devine periculoasă, deoarece adesea săritura sau aterizarea nu reușesc, uneori intenționat, iar participanții se accidentează grav. Au fost raportate multiple cazuri de fracturi ale mâinilor, râni la cap sau alte traume fizice din cauza pierderii echilibrului. Deși implică riscuri majore pentru sănătate, astfel de provocări populare, mai ales pe TikTok, au apărut din dorința tinerilor de a obține mai multe vizualizări, aprecieri și atenția colegilor.

Mihaela Pavăl- psiholog clinician
“Avem presiunea socială, adolescenții simt nevoia să se conformeze normelor grupului sau să fie acceptați în cercurile lor de prieteni.
De asemenea, provocările virale sunt adesea văzute ca o modalitate de a demonstra curajul și de a obține respect. Rețelele sociale promovează conținutul viral, iar provocările sunt însoțite de like-uri, comentarii și vizualizări care creează un sentiment fals de validare. Tinerii care se simt nesiguri sau care nu primesc suficientă atenție în viața reală pot vedea în Superman Challenge o oportunitate de a atrage atenția online. Ca și consecință psihologică, avem dependența de validare externă, pot să devină dependenți de comportamente riscante pentru a-și obține atenția și aprecierea. Pe termen lung, în cazul unui accident datorat cu decesul unui prieten, participanții pot să dezvolte stres post-traumatic, coșmaruri, anxietate intensă și, bineînțeles, ca asta pe termen lung. Practicarea comportamentelor riscante poate deveni un model de a face față emoțiilor dificile, crescând riscul de a recurge la alte activități periculoase, cum ar fi consumul de substanțe interzise.”

Printr-un comunicat de presă remis redacției noastre, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a transmis recomandări pentru prevenirea victimizării copiilor, care includ monitorizarea de către părinți a activităților online ale copiilor și discuții deschise despre pericolele acestora. Profesorii sunt îndemnați să organizeze sesiuni de informare în școli și să semnaleze comportamentele riscante. Adolescenților li se recomandă să evite participarea la aceste provocări și să fie curajoși în a refuza presiunea colegilor. Pe de altă parte, acum este posibilă și restricționarea conținutului periculos, după îmbunătățirile aduse platformelor online.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close