Camera Deputaților a aprobat noul Cod Silvic. Pachetul de legi, care va intra în vigoare după promulgare, aduce o serie de modificări menite să asigure exploatarea durabilă a pădurilor. Cei care l-au elaborat au încercat să respecte dorințele societății civile fără să altereze echilibrul între nevoile agenților economici și a românilor care își încălzesc locuințele cu lemne. În acest sens, au fost introduse măsuri menite să descurajeze furturile din păduri precum extinderea sistemelor de supraveghere video a drumurilor forestiere, micșorează pragul de la care pot fi confiscate vehicule folosite pentru transportul ilegal al masei lemnoase și modernizarea metodelor de marcare a copacilor care urmează să fie tăiați. Totodată, au fost înăsprite și pedepsele pentru hoți.
Ciprian Muscă- președinte ASFOR
„În ultima perioadă, pădurea, într-adevăr, a devenit foarte, foarte vizibilă. Pe de o parte, societatea civilă din marile orașe văd ca pe un plămâni verde și-și doresc cât mai multe centuri verzi în jurul orașelor. În zona rurală avem 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn. Mai avem și economia forestieră care asigură 3,5% din PIB.”
Elaborat de specialiștii universităților din Suceava și Brașov, în colaborare cu experții de la Institutul de Cercetări Silvice Marin Drăcea. Noul cod silvic va trebui să asigure un echilibru între dorința cetățenilor din mediul urban de a respira aer curat, nevoile românilor care își încălzesc locuințele cu lemne și a agenților economici din domeniul forestier care asigurări, noua legislație nu ar trebui să sperie pe nimeni, este de părere președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Muscă. Exploatarea însă va trebui să se facă în conformitate cu prevederile noului cod silvic. Pachetul legislativ conține o serie întreagă de prevederi menite să descurajeze furtul de lemne din păduri.