Noul Cod Silvic, pe înțelesul tuturor. Măsuri menite să descurajeze furtul de lemne

Camera Deputaților a aprobat noul Cod Silvic. Pachetul de legi, care va intra în vigoare după promulgare, aduce o serie de modificări menite să asigure exploatarea durabilă a pădurilor. Cei care l-au elaborat au încercat să respecte dorințele societății civile fără să altereze echilibrul între nevoile agenților economici și a românilor care își încălzesc locuințele cu lemne. În acest sens, au fost introduse măsuri menite să descurajeze furturile din păduri precum extinderea sistemelor de supraveghere video a drumurilor forestiere, micșorează pragul de la care pot fi confiscate vehicule folosite pentru transportul ilegal al masei lemnoase și modernizarea metodelor de marcare a copacilor care urmează să fie tăiați. Totodată, au fost înăsprite și pedepsele pentru hoți.

Ciprian Muscă- președinte ASFOR
„În ultima perioadă, pădurea, într-adevăr, a devenit foarte, foarte vizibilă. Pe de o parte, societatea civilă din marile orașe văd ca pe un plămâni verde și-și doresc cât mai multe centuri verzi în jurul orașelor. În zona rurală avem 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn. Mai avem și economia forestieră care asigură 3,5% din PIB.”

Elaborat de specialiștii universităților din Suceava și Brașov, în colaborare cu experții de la Institutul de Cercetări Silvice Marin Drăcea. Noul cod silvic va trebui să asigure un echilibru între dorința cetățenilor din mediul urban de a respira aer curat, nevoile românilor care își încălzesc locuințele cu lemne și a agenților economici din domeniul forestier care asigurări, noua legislație nu ar trebui să sperie pe nimeni, este de părere președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Muscă. Exploatarea însă va trebui să se facă în conformitate cu prevederile noului cod silvic. Pachetul legislativ conține o serie întreagă de prevederi menite să descurajeze furtul de lemne din păduri.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close