Târg de mărțișoare lucrate manual

Meșteri și artizanii locali readuc în prim-plan tradiția mărțișoarelor prin mici talismane sau podoabe lucrate manual și care întâmpină primăvara. În prag de 1 Martie, meșteșugarii transformă materiale precum lemnul, ceramica, mărgelele și firele colorate în adevărate capodopere. Cu migală și pasiune, aceștia duc mai departe o tradiție veche pentru a oferi sucevenilor șansa de a dărui mărțișoare unice și autentice. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Iulius Mall Suceava, până pe 2 martie.

Artizanii talentați și-au expus creațiile lucrate manual, fie din lemn, mărgele atent împletite sau fire de lână și bumbac. Fiecare mărțișor poartă o poveste și o bucățică din sufletul celui care l-a creat. Meșterii populari îmbină tehnici tradiționale cu elemente modern pentru a le oferi sucevenilor o selecție variată de simboluri ale primăverii, de la modele clasice la reinterpretări artistice. Meșteșugării, purtători ai anilor de practică, au împărtășit poveștile lor despre arta lucrului manual.

Mihaela Martin- meșter popular
“Prima dată începu soțul cu miliaturile, care se fac în sticlă cu lemn din dud și paltin. Și, de exemplu, la Paști, la Mărțișor, facem și fire din mărcișor făcut din sac, care se fac pălării, și firele din mărțișor care se fac pălării și firul de mărțișor care se fac fondițe.”

Arta lucrului manual a fost transmisă din generație în generație, iar în cazul Vioricăi a fost moștenită de la bunici.

Viorica Petrovan- meșter popular
“Datorită bunicei mele am început să cos cu mărgele sau orice meșteșu că în casă se făcea. Și după școală, după toate treburile casnicii care mai erau, cel puțin jumătate de oră, oricum mă petreceam făcând ceva, cosând, țesând, orice lucru pe seară, să ne umplem timpul înainte de somn.”

Doina Moroșan este pricepută în arta lucrurilui manual cu mărgele, o activitate meticuloasă care necesită cel mai mult timp și răbdare.

Doina Moroșan- meșter popular
“Fiindcă se organizau târguri de mărțișori, eu nu știam ce să fac și dumneaei mi-a dat o idee. A zis, cum tu faci ouă cu mărgele? Încearcă să faci mărțișoare din mărgele. Și eu am început. Mai, un pic mai simplu, după aia mai complicat. Și încetul cu încetul… Un mărțișor mai simplu durează o oră și jumătate. Un mărțișor mai simplu. Pentru că este împletit. De exemplu, vă arăt un trandafiraș, un trandafir. Necesită 5 petale dacă e mai mititel. 5 petale.”

Simbolurile cele mai căutate de suceveni rămân trifoiul, buburuza, potcoava, ghiocelul și coșarul. La târg sunt prezenți 12 meșteri populari din județul Suceava. Târgul de mărțișoare poate fi vizitat până pe 2 martie la Iulius Mall Suceava, unde fiecare exponat spune povestea unui obicei păstrat de generații. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, împarteneriat cu Iulius Mall Suceava și are ca scop promovarea și valorificarea mărțișoarelor tradiționale, dar și încurajarea meșterilor populari să confecționeze
și să transmită mai departe meșteșugurile artistice specifice zonelor etnografice din care provin.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Dalia-Ștefania Ionesi a avut primul contact cu lumea televiziunii în anul 2018 prin participarea la o emisiune difuzată pe un post național. În anul 2023 a absolvit Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării în cadrul Universității "Ștefan cel Mare" Suceava, iar în același an a început studiile masterale în Comunicare, Media și Industrii Creative tot la USV. După 5 ani a revenit în televiziune, ca redactor la Intermedia, datorită responsabilității, spiritului de competitivitate și aspirațiilor de a contribui la un peisaj media divers.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close