Neamț: număr mare de cazuri de rujeolă. Medicii: vaccinați-vă copiii!

Un întreg etaj al secției de pediatrie a Spitalului Județean Piatra Neamț este ocupat de copii diagnosticați cu rujeolă, o boală care poate avea complicații grave, inclusiv pneumonie, encefalită și chiar deces. În acest context, medicii fac apel la părinți să își vaccineze copiii și precizează că sănătatea celor mici este mai importantă decât teoriile conspirației care circulă pe internet. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț avertizează că rata vaccinării în rândul copiilor a scăzut alarmant, de la peste 90% înainte de anii 2000, la puțin peste 50% în prezent.

Situația îmbolnăvirilor cu rujeolă la copii s-a agravat dramatic în ultimele trei luni în județul Neamț. În prezent, un întreg etaj al secției de pediatrie al Spitalului Județean Piatra Neamț este ocupat de copii diagnosticați cu această boală, care poate avea complicații extrem de grave, inclusiv pneumonie, encefalită și chiar deces.

„Rujeola se răspândește mai rapid ca niciodată, din păcate, această situație este cauzată de faptul că un număr tot mai mare de părinți aleg să nu își vaccineze copiii, expunându-i astfel unui risc major. Copiii nevaccinați nu doar că se îmbolnăvesc mai ușor, dar devin și surse de infectare pentru alți copii, inclusiv pentru cei care sunt prea mici pentru a fi vaccinați sau care au probleme de sănătate care îi fac vulnerabili.” Se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Spitalului din Piatra Neamț. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț confirmă datele îngrijorătoare transmise de conducerea celui mai mare spital din județ. Numărul cazurilor de rujeola a crescut simțitor.
Din cauza complicațiilor bolii, doi dintre copiii care s-au îmbolnăvit recent au fost transferați la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

Elena Sterp- purtător de cuvânt DSP Neamț
“În județul Neamț, rujeola continuă să se răspândească, afectând în special persoanele nevaccinate. În anul 2024 au fost înregistrate 1.332 de cazuri, cu o creștere progresivă de la 5 cazuri în luna ianuarie 2024 la 312 cazuri în decembrie. Au fost raportate 31 de focare cu 214 cazuri. Cele mai multe cazuri, peste 80%, sunt înregistrate la copii, în anul 2024 fiind raportate 1.215 cazuri pe grupa de vârstă minoră. De asemenea, din punct de vedere al distribuției geografice, se constată că avem un trend ascendent la zona rurală. În anul 2025 avem în continuare număr bare de cazuri, pentru 1 ianuarie și februarie fiind raportate 639 de cazuri, 80% din acestea fiind la copii, marea majoritate fiind nevaccinați. În prezent sunt internați 29 de copii, din care 2 la spitale din județul Iași, toți copiii internați sunt nevaccinați.”

Din cauza propagandei antivaccinare care circulă pe internet, tot mai mulți părinți aleg să nu își vaccineze copiii.

Cătălin Hergheligiu- medic epidemiologic DSP Neamț
„Principala cauza, nevaccinarea copiilor de către la solicitările sau la refuzul clar a părinților. Cel puțin, în ultima perioadă, avem clar o campanie antivaccinistă, pornind poate și de la campania cu acțiuni împotriva vaccinării COVID, dar ea s-a extins pornind de la acea
supoziție care, de fapt, și de drept n-a fost niciodată demonstrată, că administrarea vaccinului ROR ar duce la apariția autismului la copii. Foarte mulți părinți refuză efectuarea vaccinului la vârsta la care ar trebui să fie administrată. Ca să vă dau o diferență în recomandarea OMS și pentru a ține practic sub control și nu a duce la apariția de epidemii de rujeolă, ar trebui să avem o acoperire vaccinală de 95%. într-o perioadă era atinsă pentru aproape toate tipurile de vaccinuri și la noi în țară, dar începând cu anul 2004-2005 tot a apărut un curent care s-a dezvoltat împotriva efectorii vaccinurilor și mai ales împotriva acestui vaccin sezonier, Dacă în 2021 am o apăperire vaccinală cam de 78%, am ajuns ca în 2024 vaccinarea să fie 56%. Viața copiilor este mai importantă decât teoriile conspirației.”

Informațiile false despre vaccinuri circulă pe internet, dar realitatea din spitale este una dură. Copiii suferă, iar unii nu reușesc să învingă boala. Medicina modernă ne oferă o soluție sigură și eficientă, vaccinarea. Nu lăsați zvonurile și dezinformarea să vă pună copiii în pericol. Facem apel la toți părinții. Protejați-vă copiii. Vaccinați-i împotriva rujeolei. Este mesajul transmis de medicii Spitalului din Piatra Neamț.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close