Mănăstirea Putna a găzduit a treia ediție a concertului prepascal „Ofrandă Iubirii Răstignite”, un eveniment muzical dedicat Postului Mare. Cântările psaltice au adus credincioșii mai aproape de atmosfera pătimirii și Învierii lui Hristos. Două grupuri psaltice, au oferit un moment de rugăciune și comuniune prin muzică bizantină.
În duminica a V-a din Postul Mare, Mănăstirea Putna a găzduit un concert emoționant intitulat Ofrandă iubirii răstignite, aflat la a III-a ediție. Concertul a adunat credincioși și iubitori de cânt bizantin într-o seară de rugăciune prin muzică, în atmosfera pătimirii și a speranței învierii. Grupurile psaltice Dimitrie Suceveanu din Suceava, dirijat de arhidiacon Ilie Leonte și Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna, dirijat de Ierodiacon Serafim Grigorescu, au interpretat cântări specifice postului mare, compoziții vechi, dar și lucrări ale protopsalților ale căror numele poartă. Muzica de fin Să ajungem în cer.
PR. Constantin Ciprian Blaga- consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
“În mod cert, Harul lui Dumnezeu este Cel care a lucrat în acești minunați părinți, care ne-au încântat auzul și ne-au sădit mai adânc în inima încărcătura duhovnicească a perioadei liturgice pe care biserica o parcurge în prezent.”
Arhidiaconul Ilie Leonte, dirijorul grupului psaltic Dimitrie Suceveanu, au coordonat interpretarea lucrărilor psaltice, care au impresionat publicul prin profunzime și rigoare muzicală.
Arhid. Ilie Leonte- dirijorul Grupului Psaltic Dimitrie Suceveanu
“Dorim să aducem alese mulțumiri în al preasfințitului Părinte Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, care a binecuvântat această acțiune culturală. De asemenea, mulțumim preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul și, nu în ultimul rând, mulțumim Părintelui Stareț, Arhimandritului Melchisedec Velnic, starețul acestei sfinte mănăstiri, pentru găzduire, pentru dragoste și pentru încurajarea cântului bizantin.”
Ierodiaconul Serafim Grigorescu, dirijorul grupului Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna, a condus cu măiestrie ansamblul monahal într-un repertoriu care a păstrat rânduiala.
Ierod. Serafim Grigorescu- dirijorul grupului Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna
“Am avut marele dar să aducem și noi o serie de mulțumire ctitorului duhovnicesc al mănăstirii noastre, care ne-a lăsat moștenire atâtea manuscrise, momentan unele dintre ele nedeșcifrate, dar a căzut pe umerii noștri sarcina de a le scoate la lumină și ipostaza aceasta concertantă a monahilor, deși este o cruce foarte grea, deși lumea și credincioșii sunt obișnuiți ca pe monahii să-i vadă de obicei slujind la altar și în strană, în ipostaza concertantă îi pune în fața faptului de a scoate la lumină repertorii care au un scop didactic. Ele nu pot fi uneori încadrate în cadrul slujbelor, de aceea, în ipostaza aceasta concertantă, ele și-au rostul lor, desigur, având menirea ca să aducă un folos sufletesc credincioșilor.”
Părintele Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din eparhie și starețul mănăstirii Putna, a fost gazda concertului și a vorbit despre bucuria duhovnicească pe care o aduce cântarea bizantină.
Arhim. Melchisedec Velnic- starețul Mănăstirii Putna
“Pentru noi cei de azi, de aici, de la Suceava, din alte locuri din țară, dar și din lume, rămâne o chemare și un privilegiu să transpunem în notele psaltice folosite acum și să cântăm din nou sutele de cântări compuse de cuviosul Eustatie Protopsaltul, păstrate în manuscrisele sale, dintre care două au fost reeditate de curând de către mănăstirea noastră. Sperăm că aceste cântări de azi au adus în inima noastră, au adus în inima dumneavoastră a tuturor dorul de mai multă nevoință duhovnicească și dorul de mai multă cântare sfântă și de a aduce în inimile celor de azi cântările cuviosului Eustatie Protopsaltul. Noi și lumea întreagă avem nevoie de această muzică sfântă.”
Profesorul universitar dr. Gheorghe Onisoru, cadru didactic la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, s-a numărat printre cei impresionați de trăirea transmisă prin muzica bisericească.
Prof.univ.dr. Gheorghe Onișoru- cadru didactic la Facultatea de Istorie și Geografie USV
“Am fost marturii unui eveniment de excepție la două săptămâni de la momentul pe care îl așteptăm cu toți, al învierii Domnului, într-un loc sfânt pentru români, la Mănăstirea Putna. A fost o bucurie extraordinară să vedem aici grupul psaltic Dimitrie Suceveanu, care ne încântă de fiecare dată, împreună cu corul de la Mănăstirea Putna, reunindu-se și aducându-ne bucurie în suflet, iar așa cum a spus atât de frumos la sfârșitul serii Părintele Stareț Melchisedec, cred că în această seară inima și sufletul nostru s-au unit.”
La final, mai mulți psalți au fost distinși cu Ordinul Eustatie protopsaltul ca semn de apreciere pentru promovarea cântării bisericești.