A fost primit ultimul act necesar pentru deschiderea heliportului amenajat pe acoperișul Spitalului Suceava. Așa se face că începând de luni, 12 februarie, heliportul este funcțional și intră în slujba pacienților. Investiția în construcția heliportului a fost realizată cu fondurile Consiliului Județean Suceava. Între timp, conducerea spitalului face demersuri pentru finanțarea tratamentului persoanelor cu AVC, aflate între cele care pot fi aduse la Suceava cu elicopterul. Cu banii primiți pentru primul trimestru al anului de la Ministerul Sănătății pot fi tratați doar trei pacienți, câte unul pe lună.
Pe 5 februarie, conducerea spitalului informa că a avut loc un audit unde inspectorii autorității aeronautice civile române au examinat documentație, echipamentele și facilitățile heliportului, precum și nivelul de instruire al personalului desemnat să deservească heliportul SMURD SV1. Atunci a fost exprimată încrederea că certificarea va fi primită în cursul lunii februarie, marcând astfel finalul procedurilor aeronautice. Ziua cea mare a venit și a fost 12 februarie 2024.
„În data de 8 februarie, săptămâna trecută, am primit certificatul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, astfel încât, așa cum am anunțat, începând cu astăzi, 12 februarie, spitalul va avea funcțional acest heliport care va intra în slujba pacienților. Vorbim de pacienții cu patologii foarte grave, cu afecțiuni foarte, foarte grave și câteva exemple sunt zonele chirurgicale, de care ne-am obișnuit și până acum cu patologie foarte grave, politraumatismele, pentru că, tot am mai spus-o, din păcate, suntem unul dintre județele fruntașe și vedeți câte accidente avem și politraumatisme, dar nu în ultimul rând și pacienții cu accident vascular cerebral, pacienții cu infarct de miocard, pacienții cu foarte multe patologii în zona acută.”
Așadar, deschiderea heliportului reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale de urgență. Această facilitate va permite transportul rapid, și eficient al pacienților, că elicopterul SMURD direct la spital, contribuind la o intervenție medicală promptă în situațiile critice. Și totuși, managerul Calancea atrage atenția că, fix pentru unii dintre pacienții care ar putea fi aduși la Suceava cu elicopterul, unitatea pe care o conduce este subfinanțată de Ministerul Sănătății. Este vorba despre bolnavii cu accident vascular cerebral. Pentru primul trimestru, spitalul din Suceava a primit bani cât să-i ajungă pentru tratarea a maxim 3 pacienți.
„Spitalul face demersuri pentru rezolvarea situației. În momentul de față, spitalul are materiale necesare pentru a trata pacienții cu accident vascular cerebral. Așa cum am spus, dacă anul trecut am făcut aceste eforturi foarte mari, le vom face și în acest an.
Dar, în același timp, nu avem un răspuns către numeroasele cereri pe care le-am făcut către Ministerul Sănătății. Chiar astăzi am primit dimineața, când v-am spus că am avut o discuție, o cerere din compartimentul de radiologie intervențională. Sunt cei, sunt colegii și colegii neurologi, sunt cei care tratează accident vascular cerebral cu un referat de necesitate pentru materiale pentru pacienți cu accident vascular cerebral de aproximativ 80.000 de euro pentru două luni de zile. Deci sunt bani pe care dumnealor îi cer din fondurile spitalului. Este foarte greu. Ca și medic nu pui viața unui om în balanță cu partea financiară, pe de altă parte, ca și manager, te gândești de unde vei scoate acești bani. Pe primul trimestru anului 2024, ni s-a oferit o sumă de, deci pe primul trimestru, o sumă de 45.000 de ron. Asta înseamnă aproximativ 9.000 de euro.
Tratamentul și costul mediu pentru un pacient cu accident vascular cerebral este de aproximativ 3.000 de euro. Asta înseamnă că avem bani de la Ministerul Sănătății pentru a trata în primul trimestru anului 2024 un număr de maxim 3 pacienți. Noi în luna ianuarie anului 2024, până în acest moment, am tratat 13 pacienți și încă un număr de 6 pacienți în luna februarie. Deci avem 19 pacienți tratați până la data prezentă. Banii de la Ministerul Sănătății sunt pentru 3 pacienți în 3 luni de zile, adică un pacient pe lună. Găsim resursele necesare, vedem cum rezolvăm această problemă, pentru că nu putem lăsa pacienții la ușa Spitalului, spunându-le că nu am primit luna asta finanțări de la Ministerul Sănătății.”
Mai multe despre activitatea Spitalului Județean Clinic de Urgență Suceava, miercuri, pe 21 februarie, când managerul Alexandru Calancea se va afla în studioul emisiunii Prima Oră.