O schemă cu lemne fictive, demascată de Garda Forestieră Suceava

O sesizare la Garda Forestieră a declanșat o nouă descoperire din sfera transporturilor fictive cu lemn. Cu ajutorul metodelor moderne de control, echipele mixte au identificat o schemă frauduloasă elaborată. O firmă din Ciprian Porumbescu emitea avize de însoțire pentru transporturi de lemne care, în realitate, nu existau. Mai departe, un alt operator economic din Gura Humorului, complice în schemă, înregistra fictiv intrarea materialelor lemnoase în depozit, folosindu-se de documente false.

Totul a pornit de la o petiție adresată Gărzii Forestiere Suceava de către un cetățean care a sesizat un transport suspect de lemne. Sesizarea a declanșat o colaborare a Gărzii Forestiere cu biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul IPJ Suceava. În urma verificărilor s-a constatat că o firmă din Ciprian Porumbescu emitea avize de însoțire pentru transporturi de lemne care în realitate nu existau. Mai departe, un alt operator economic din Gura Humorului, și complice în schemă, înregistra fictiv intrarea materialelor lemnoase în depozit, folosindu-se de documentele false.
Pentru a ascunde lipsa încărcăturii, imaginile din aplicația Sumar 2.0 menită să asigure trasabilitatea lemnului au fost falsificate. După ce faptele au fost dovedite, ambele firme au fost sancționate cu amenzi de 15.000 lei. Mai mult au fost recalculate stocurile scriptice aferente punctelor de lucru deținute de către operatorii economici implicați prin diminuarea cu cantitățile aferente celor șase transporturi fictive pentru recuperarea prejudiciului total de peste 126.000 lei. Ca măsură punitivă suplimentară, Garda Forestieră a propus suspendarea accesului la aplicația Sumar 2.0 pentru cei doi operatori economici implicați.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close