Simularea examenului de Bacalaureat. Subiecte surprinzătoare la română

Simularea examenului de Bacalaureat a început luni cu proba la limba și literatura română. Elevii au primit subiecte în funcție de profil și au apreciat diferit gradul de dificultate al acestora. Toți sunt însă de părere că mai au timp să se pregătească până la examen. O profesoară de limba română cu o vastă experiență la catedră opinează că dificultatea subiectelor s-a încadrat în limitele obișnuitului și atrage atenția că nu este momentul să se facă ierarhia performanțelor, ci mai degrabă planul de îmbunătățire a rezultatelor pentru examenul de bacalaureat.

Aproape șase mii de elevi din județul Suceava s-au înscris la simularea examenului de bacalaureat. Lunea a avut loc proba la limba și literatura română. Elevii au primit subiecte în funcție de profil și au evaluat diferit gradul de dificultate al acestora. La subiectul 3, elevii de la profilul uman au primit un eseu după o poezie scrisă de Ion Barbu, iar la profilul real a picat Lucian Blaga.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, pe 6 martie va avea loc simularea probei la alegerea profilului și specializării,
iar pe 7 martie, simularea probei pentru limba și literatura maternă. Potrivit Conducerii Inspectoratului Școlar Suceava, evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat, prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a 8-a. Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat în momentul încărcării. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu prin intermediul platformei către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 15 martie. Rezultatele simulării se vor analiza la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbatere la nivelul fiecărei clase, ședințe cu părinții, dezbatere la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor, de exemplu, planuri mediale sau grafice de pregătire.

Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog.
Se arată într-un comunicat de presă transmis de conducerea Inspectoratului Școlar Suceava.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close