Este focar de rujeolă în comuna Baia din județul Suceava. Până acum s-au îmbolnăvit 12 co-pii nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. Dintre aceștia, doi au necesitat inter-nare în spital. Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Suceava au evidențiat o reticență majoră din partea părinților în ceea ce privește vaccinarea copiilor. Din totalul celor 79 de co-pii cu vârsta cuprinsă între 3 și 11 luni, doar 9 au primit vaccinul în ultimele trei luni, în ciuda eforturilor depuse de medicii de familie și de primarul Maria Tomescu.
Potrivit Direcției de Sănătate publică Suceava, există un focar de rujeolă în satul Bogata din comuna Baia. Până acum s-au îmbolnăvit 12 copii, dintre care 2 au avut nevoie de spitalizare. Conducerea instituției sanitare a făcut o anchetă epidemiologică în localitate, care arată că există o reticență a părinților în ceea ce privește vaccinarea copiilor. Ca drept dovadă, din totalul celor 79 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 11 luni, doar 9 au primit vaccinul în ultimele 3 luni, în ciuda eforturilor depuse de medicii de familie din Baia și de primarul comunei Maria Tomescu.
„Există problema mare a părinților care refuză vaccinarea copiilor și am fost și eu anunțată și înainte de Direcția de Sănătate Publică din Suceava, din medicii de familie, pentru că au probleme în vaccinarea copiilor. Și într-adevăr, sunt 70 de restanțieri. Doar 9 copii au fost vaccinati și atunci vârsta cuprinsă este între 9 și 11 luni. De-a lungul timpului am avut problema asta cu părinții și acum s-a accentuat mai mult. Pentru că nu înțeleg că cel mai bun tratament… … este vaccinul. Și bolile după perioada pandemiei cu COVID, bolile și simptomatologia este mult mai accentuată, copiii nu mai au acea rezistență de mult, iar părinții nu înțeleg și ajung ca această boală minoră a copilăriei să dezvolte complicații și de multe ori chiar și deces. Eu mă implic pentru că nu vreau, fiind și primar și medic, nu vreau ca în comunitatea noastră să fie aceste focare, chiar dacă sunt greu de stăpânit. Și vin și eu în ajutorul medicilor de familie și în ajutorul părinților și a copiilor, printr-o abordare mult mai deschisă și să explicăm mult mai bine, de ce este necesar vaccinarea acestor copii.”
Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a transmis că părinții nu trebuie să cumpere serul de imunizare, pentru că există în depozitul instituției și va fi pus gratuit la dispoziția medicilor de familie. Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care vă puteți proteja copiii împotriva anumitor boli infecțioase, precum rujeolă, rubeolă, poliomelită, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B. În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala, a transmis INSP.