Focar de rujeolă, la Baia. Copiii bolnavi nu erau vaccinați

Este focar de rujeolă în comuna Baia din județul Suceava. Până acum s-au îmbolnăvit 12 co-pii nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. Dintre aceștia, doi au necesitat inter-nare în spital. Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Suceava au evidențiat o reticență majoră din partea părinților în ceea ce privește vaccinarea copiilor. Din totalul celor 79 de co-pii cu vârsta cuprinsă între 3 și 11 luni, doar 9 au primit vaccinul în ultimele trei luni, în ciuda eforturilor depuse de medicii de familie și de primarul Maria Tomescu.

Potrivit Direcției de Sănătate publică Suceava, există un focar de rujeolă în satul Bogata din comuna Baia. Până acum s-au îmbolnăvit 12 copii, dintre care 2 au avut nevoie de spitalizare. Conducerea instituției sanitare a făcut o anchetă epidemiologică în localitate, care arată că există o reticență a părinților în ceea ce privește vaccinarea copiilor. Ca drept dovadă, din totalul celor 79 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 11 luni, doar 9 au primit vaccinul în ultimele 3 luni, în ciuda eforturilor depuse de medicii de familie din Baia și de primarul comunei Maria Tomescu.

„Există problema mare a părinților care refuză vaccinarea copiilor și am fost și eu anunțată și înainte de Direcția de Sănătate Publică din Suceava, din medicii de familie, pentru că au probleme în vaccinarea copiilor. Și într-adevăr, sunt 70 de restanțieri. Doar 9 copii au fost vaccinati și atunci vârsta cuprinsă este între 9 și 11 luni. De-a lungul timpului am avut problema asta cu părinții și acum s-a accentuat mai mult. Pentru că nu înțeleg că cel mai bun tratament… … este vaccinul. Și bolile după perioada pandemiei cu COVID, bolile și simptomatologia este mult mai accentuată, copiii nu mai au acea rezistență de mult, iar părinții nu înțeleg și ajung ca această boală minoră a copilăriei să dezvolte complicații și de multe ori chiar și deces. Eu mă implic pentru că nu vreau, fiind și primar și medic, nu vreau ca în comunitatea noastră să fie aceste focare, chiar dacă sunt greu de stăpânit. Și vin și eu în ajutorul medicilor de familie și în ajutorul părinților și a copiilor, printr-o abordare mult mai deschisă și să explicăm mult mai bine, de ce este necesar vaccinarea acestor copii.”

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a transmis că părinții nu trebuie să cumpere serul de imunizare, pentru că există în depozitul instituției și va fi pus gratuit la dispoziția medicilor de familie. Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care vă puteți proteja copiii împotriva anumitor boli infecțioase, precum rujeolă, rubeolă, poliomelită, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B. În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala, a transmis INSP.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close