Muntele de gunoaie de la Ipotești a fost transformat într-o zonă ecologică

Groapa de gunoi unde municipiul Suceava a depozitat timp de cinci ani deșeuri a fost ecologizată, iar acum nu se mai văd semnele că acolo se afla un munte de aproape 500 de mii de metri cubi de gunoaie. Deși termenul de finalizare este aprilie 2024, lucrarea este gata.

Un nou proiect cu finanțare europeană, mai exact Norvegiană, este finalizat. Este vorba de depozitul temporar de la Ipotești al municipalității. Așa cum se știe, municipalitatea acolo a depozitat timp de 5 ani de zile deșeuri și cantități enorme, 494.000 de metri cubi.

„Acest spațiu de la Ipotești a fost folosit pentru a depozita deșeurile Sucevei timp de 5 ani, după deschiderea gropii de gunoi ecologice de la Moara, la Ipotești au început demersurile pentru închiderea depozitului la fața locului, așa cum s-a întâmplat în trecut și la groapa de gunoi de la Suceava. Așa că am găsit această situație, această soluție de a face închiderea în SIT la fața locului cu fonduri Norvegiene. Valoarea finanțării se ridică la aproximativ 2.500.000 de euro. Pentru a transforma muntele de gunoaie într-o zonă care va fi înverzită și chiar parțial împădurită, au fost făcute foraje, puțuri de gaze, de aerare, colectarea levigatului, straturi de susținere, colectarea apeluri de suprafață, sisteme de acoperire și asigurare a impermeabilității și un sistem care va monitoriza ce se întâmplă sub straturile cu care a fost închisă groapa. Este primul proiect finalizat cu actuala finanțare norvegiană, așa cum a fost și în cazul finanțării fondurilor elvețiene. Am fost primii din România, din cele patru orașe care au inventat proiectul la superlativ, apreciat la vremea respectivă de ambasadorul Elveției și de această dată reprezentanții finanțatorului, a părții norvegiene și al Ministerului Mediului au apreciat foarte mult acest proiect de închidere a depozitului de la Ipotești. A spus că este un proiect pilot care poate fi dat la exemplu la nivel de România.”

Dintre proiectele finanțate din fonduri norvegiene în România, acesta este primul finalizat, la fel ca și în cazul fondurilor elvețiene contractate de administrația suceveană în anii trecuți. Și unul cu foarte important că nu miroase deloc în jurul gropii, deci miroase deloc, deși este situație de putrefacție acolo, la cei deșeuri de ani de zile. Deci un proiect foarte bine făcut, foarte reușit și care, mă rog, ne dă un confort nou sucevenilor și localităților limitrofe, în zona Ipotești, Sal și așa mai departe care sunt în zona acolo, pentru că nu produce niciun fel de disconfort.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close