Valabilitatea cardurilor pentru energie, prelungită până la 31 martie 2024, dar cu restricții

Cardurile de energie au stârnit controverse legate de valabilitatea și modul de utilizare. Prima-rul Sucevei a solicitat modificarea legislației, dar un ordin de ministru nu a fost emis. Directorul Thermonet Suceava a explicat că, deși cardurile sunt valabile până la sfârșitul lunii martie 2024, ele pot fi utilizate doar pentru facturile emise până la 31 decembrie 2023 și există, astfel, riscul ca sumele rămase pe carduri să fie pierdute.

În condițiile în care valabilitatea și modalitatea de utilizare a cardurilor de energie au stârnit controverse, administrația locală a venit cu precizări.

Aceste carduri de energie sunt valabile până data de 31 Martie 2024, deci nu până 31 Decembrie 2023. Am transmis acest lucru la asociații proprietari, am transmis acest lucru la Termonet, acceptăm să vină modificarea oficială acestui ordine ministru, în așa fel încât am dat instrucțiuni la asociații proprietari, la Termonet, să nu mai plimbi oamenii pe drum, la unii asociații primeau aceste carduri, altele nu primeau, deci ca atare se primesc până data de 31 Martie 2024.

Primarul Sucevei Ion Lungu a intervenit la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru Modificarea Legislației, însă până în prezent nu s-a emis un ordin de ministru, în acest sens, în acest context, directorul firmei Termonet Suceava, Mugur Corlățean, a explicat, pe de altă parte, că, deși cardurile de energie pot fi folosite până la sfârșitul lunii martie 2024, acestea pot fi utilizate doar pentru a plăti facturile emise până la 31 decembrie 2023.
Astfel, facturile curente, inclusiv cele pentru ianuarie și februarie, nu pot fi achitate cu aceste carduri, conform reglementărilor europene. Astfel, există riscul ca sumele rămase pe carduri să fie pierdute, după data de 31 martie. Cardurile de energie emise în România au valoare totală de 1.400 de lei, împărțită în două tranșe egale, de câte 700 de lei și sunt valabile pentru mai multe categorii de consumatori. Pensionari cu venitul sub 2.000 de lei de persoană, persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri sub 2.000 de lei de persoană, familii cu alocație de stat pentru cel puțin doi copii sau cu un singur părinte, care beneficiază de alocație de stat pentru cel puțin doi copii, social cele cu venitul minim garantat sau familii cu venitul mediu net lunar pe membru de familie, sub 600 de lei.

În contextul actual, cardurile de energie pot fi utilizate pentru plata factorilor restante pentru următoarele tipuri de cheltuieli.
Energie electrică, energie termică, gaze naturale, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale pentru încălzire.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close