PS Damaschin Dorneanul: ”Post Binecuvântat!”

În ajunul Postului Mare, credincioșii s-au adunat la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava pentru a participa la slujba religioasă și pentru a se bucura de prezența sfântului patron al orașului, Marele Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a condus Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhidiaconul Vasile Demciuc, care a vorbit despre începutul Postului Mare și despre importanța iertării.

În duminica izgonirii lui Adam din Rai, care marchează începutul Postului Mare, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a condus Sfânta Liturghie la Mânăstirea ”Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava”, Catedrala Arhiepiscopală. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Damaschin pe un podium special amenajat,
înconjura de un sobor de preoți și diaconi din zonă. Sfânta Liturghie a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice oferite de corala mixtă ”Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, sub îndrumarea preotului Ionuț Lucian Tablan Popescu. Cuvântul de învățătură a fost susținut de arhidiaconul Vasile Demciuc, care a adus în atenție importanța începutului Postului Mare și a iertării,
ca un început al călătoriei spirituale către înviere. El a subliniat relația dintre inima omului și valorile duhovnicești și a evocat motivul izgonirii din Rai a primilor oameni, ca o lecție de învățat în această perioadă de pregătire și introspecție.

“Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este începutul bun al perioadei de Post. Ne iertăm unii pe alții pentru ca și Dumnezeu să ne ierte păcatele, greșelile noastre. Iertăm greșelile altora pentru a fi în pace și comuniune cu toți oamenii și pentru a asemăna cu Dumnezeu cel milostiv și iertător. În rugăciunea pe care o rostim zilnic ”Tatăl nostru” este acolo un verset în care se spune
”și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri.” În aceasta, noi suntem învățați că relația omului cu Dumnezeu depinde de relația lui cu semenii, cu semenii săi, și înțelegem că omul nu se poate apropia de Dumnezeu nesocotind pe aproapele său.
Întrucât fiecare om este creat după chipul lui Dumnezeu, îndreptat spre umanitate, există o legătură tainică, o legătură sfântă între Dumnezeu și fiecare om. Modul și măsura în care omul arată iubirea față de semenii săi contribuie mult la construirea, la cultivarea și aprofundarea relației lui de comuniune cu Dumnezeu, făcătorul cerului și al pământului. Iubiți credincioși și credincioase, nimeni nu poate intra în Post ca lupta duhovnicească pentru curățirea de păcate și de luminarea sufletului fără iertare, deoarece prin iertarea altora se cultivă smerenia omului dornic de a trăi în iubire milostivă.”

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a amintit programul liturgic în Postul Mare.

„Începem cu mila lui Dumnezeu, cu ajutorul lui Dumnezeu Sfântul și Marele Post, la Catedrala noastră Arhiepiscopală, în fiecare seară, de luni până joi, se va citi Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, începând de la orele 16. Și sunt îndatorat a vă aduce la cunoștință faptul că, în acest Post Mare, după cum este și obiceiul, se va săvârși de două ori Taina Sfântului Maslu de către Părintele Arhiepiscop Calinic, împreună cu noi ceilalți slujitori la Catedrală, în duminica a treia din Postul Mare a Sfintei Cruci și în duminica a șasea, adică în Duminica Floriilor, deodată cu intrarea în săptămâna Sfintelor Pătimiri. Din partea Părintelui Arhiepiscop Calinic și, din partea noastră a tuturor slujitorilor Sfintei Catedrale, vă dorim Post, ce să spun, nu spun ușor, spun Post binecuvântat. Îl ușurează Dumnezeu cum știe, dar nu intrăm cu frică în Postul cel Mare, ci intrăm cu bucurie, cu nădejde, cu credință în Dumnezeu, având încredințarea că la sfârșitul acestor 40 de zile, pentru cei care vom dori a ne nevoi în acest Post, altfel va străluci lumina Sfintei Învieri, de care să ne facă parte, de care sărbătoare să ne facă parte, Domnul pe noi, pe toți, amin.”

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close