După 40 de ani, sunetele orgii mecanice se aud din nou în biserica „Sf. Ioan Nepomuk”

După 40 de ani în care a tăcut, orga mecanică, la care a cântat compozitorul Ciprian Porumbescu, se aude din nou în biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuk”. Instrumentul care datează din 1827 a fost restaurat și sfințit. Care este povestea orgii aflăm de la Anton Babiaș, orgistul titular al bisericii romano-catolice din Suceava.

După o pauză de 40 de ani, sunetele orgi mecanice se aud din nou în Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava.
Pentru că instrumentul a ajuns într-o stare avansată de degradare, credincioșii, reprezentanții bisericii și primăria Suceava au contribuit cu suma de 30.000 de euro pentru a-l restaura.

Orga este de factură barocă, a fost construită în anul 1827 și fiind adusă din Cehia, deoarece patronul acestei comunități romano-catolice „Sf. Ioan Nepomuk” are origine cehe. Și iată această concordanță între orgă și sfântul patron. Este o orgă, cum am spus, de factură barocă, are la bază un manual cu nouă registre, manualul înseamnă claviatura orgii și un pedalier în care organistul cântă cu picioarele, cu patru registre.

De-a lungul timpului, orga a trecut prin mai multe restaurări. În timpul procesului de restaurare din 1929, instrumentul a fost mărit și a fost îmbogățită sonoritatea cu încă trei registre de factură romantică. Timp de 40 de ani, această orgă a tăcut. De ce? A trecut foarte mult timp.

Da, din păcate a trecut foarte mult timp și a tăcut din cauza faptului că a intrat într-un proces destul de grav de degradare. Datorită faptului că nu a avut cine să cânte la un nivel destul de ridicat la ea. Cine a intervenit și a încercat să o restaureze nu s-a priceput, și iată că de mai bine de 40 de ani, orga nu a sunat în această biserică până acum câteva săptămâni când a fost restaurată, un proces început în 2022 și finalizat în 2024.

Spuneați că sunt puțini oameni în țara noastră care pot să facă o asemenea lucrare.

Da, sunt foarte puțini oameni la noi în țară. Din câte știu eu, sunt 14 la număr. La noi a restaurat domnul Ioan Bejan, originar din Bacău.
Actualmente funcționează în București. Un constructor destul de cunoscut de orice la noi în zonă, fiind cel care a construit și orga de la Bacău, a restaurat orga de la Iași de la Catedrala Veche și alte orice.

Orga a fost sfințită în cadrul unei ceremonii religioase care a fost oficiată pe 23 martie. Ceremonia a fost condusă de excelența sa, preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close