Ce este deepfake-ul? Riscuri în realitatea digitală

Cu progresele tehnologice din prezent vin și riscuri noi. Deepfake-ul, o tehnologie care utilizează inteligența artificială pentru a produce conținut video sau audio fals, reprezintă un exemplu relevant. Prin intermediul acestor trucaje, se pot înlocui chipurile și vocile unor persoane dintr-un material existent cu alte fețe sau voci, cu scopul de a induce publicul în eroare. Deseori, în spate se află motivații de înșelăciuni economice, însă în contextual actual, apar și motivații politice.

Deepfake-ul, bazat pe inteligența artificială, reprezintă o tehnologie sofisticată care generează conținut video sau audio fals, greu de distins de materialul autentic.

Îngrijorările legate de acest fenomen vizează în special manipularea informațiilor și riscurile pe care le aduce pentru securitatea digitală și intimitatea persoanelor. În acest sens, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a redactat un ghid care se axează pe conceptul de deepfake. Printre alte informații importante despre acest subiect, ghidul ne învață să observăm semnele de identificare a unui deepfake. ”Protejarea împotriva deepfake-urilor este o provocare continuă, deoarece tehnologia se perfecționează constant, făcând conținutul manipulat tot mai greu de distins de cel real. Cu toate acestea, există anumite indicii care pot trăda un deepfake. Iată la ce anume trebuie să fim atenți: Mediul înconjurător(de exemplu, umbre inexistente, reflexii prea puternice sau zone neclare) imperfecțiuni ale feței (alunițe nerealiste, clipire nesincronizată, distorsiuni în interiorul gurii, cum ar fi lipsa dinților și a limbii, sau dinți mult prea perfecți, etc), nesincronizarea vorbirii și a sunetului, sau a mișcării buzelor, de exemplu: din cauza strănutului.”

Combaterea fenomenului deepfake necesită eforturi susținute din partea comunității internaționale, inclusiv prin educarea publicului, reglementare și dezvoltarea de tehnologii de detecție pentru a contracara impactul negativ al acestei tehnologii și pentru a proteja spațul digital de manipulare și dezinformare. Până atunci, ghidul lansat de Directoratul Național de Securitate Cibernetică vine cu câteva soluții la îndemână pentru a evita să devenim victimele deepfake-ului. ”Evitarea înșelăciunii prin deepfake necesită o combinație de scepticism sănătos, atenție la detalii și utilizarea unor instrumente de verificare. Iată câteva sfaturi utile: Nu crede tot ce vezi online. Stă de informații, dar nu toate sunt veridice.

Este important să dezvolți un scepticism sănătos și să analizezi cu atenție orice conținut video sau foto înainte de a-l accepta ca fiind real. Caută semne de manipulare. Deepfake-urile pot fi foarte sofisticate, dar adesea pot fi identificate prin anumite indicii. Fii atent la discrepanțe de iluminare, erori de aliniere, nereguli ale pielii sau probleme de sincronizare a buzelor cu sunetul. Verifică sursa.
De unde provine videoclipul sau imaginea? Este distribuit pe o platformă de încredere? Caută confirmarea informației din surse credibile sau direct de la entitățile sau persoanele implicate.”

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Dalia Ionesi

    Dalia-Ștefania Ionesi a avut primul contact cu lumea televiziunii în anul 2018 prin participarea la o emisiune difuzată pe un post național. În anul 2023 a absolvit Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării în cadrul Universității "Ștefan cel Mare" Suceava, iar în același an a început studiile masterale în Comunicare, Media și Industrii Creative la aceeași universitate. După 5 ani a revenit în televiziune, ca de redactor la Intermedia, datorită responsabilității, spiritului de competitivitate și aspirațiilor de a contribui la un peisaj media divers.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close