Într-o zi plină de bucurii duhovnicești, Mănăstirea Voroneț și-a sărbătorit hramul, pe 23 aprilie 2024, aducând în prim-plan Liturghia arhierească și pricesnele izvorâte din glasuri de copii, toate dedicate Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de biruință. La sărbătoare, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor format din 30 de preoți și diaconi, având alături obștea de maici de la Voroneț și credincioși veniți să se roage.
Printre participanți s-a numărat și părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu, Muntele Athos – Grecia, care a adus bucurie credincioșilor prin prezența sa la eveniment. O selecție specială de pricesne a fost prezentată de Grupul folcloric „Humoreanca” de la Clubul Copiilor din Gura Humorului. Preasfințitul Părinte Ignatie a împărtășit învățături despre Sf. Gheorghe, subliniind dragostea acestuia pentru Hristos și îndemnându-i pe credincioși să urmeze exemplul martirului în căutarea mântuirii.
“Memoria liturgică a zilei de astăzi ne pune spre omenire pe unul dintre martirii, mucenicii Bisericii Primare. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. În momentul în care împăratul Dioclețian, a impus drept normă, în mod obligatoriu, închinarea la Zeul Soare, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cu un curaj și cu o iubire deplină față de Hristos, și-a dat demisia din funcția importantă pe care o ocupa, din funcția de mare ofițer al armatei imperiale romane. În fața unui asemenea gest de cutezanță și de frondă, împăratul l-a pedepsit aspru. Când iubești un om cu întreaga ta ființă, când simți că acea persoană îți dă o bucurie, de nedescris, numai rostirea numelui acelei persoane, deja deschide zăgazurile unei desfătări spirituale sufletești extraordinare în ființa ta. Orice referință, orice raportare, orice gând, orice simțire cea mai firavă a inimii tale, înspre persoana pe care o iubești, este pentru tine, un motiv de plenitudine. Ești în stare să faci tot ceea ce îți stă în putință. Nu există obstacole pentru cel care iubește, nimic, nu există imposibil. Nu există ceva care nu poate fi escaladat. Iubirea este cea care topește totul.”
La final a avut loc un parastas pentru cei trecuți la cele veșnice, iar participanții au primit binecuvântarea și încurajarea de a nu uita înaintașii și învățăturile lor. În spiritul acestei zile de sărbătoare și rugăciune, măicuțele de la Voroneț, au oferit participanților ștergare țesute manual, iar mormântul Stavroforei Irina Pântescu, prima stareță a mănăstirii, a fost împodobit cu flori și luminat de candele, aducând aminte de devotamentul și iubirea pentru Dumnezeu.
Hramul Mănăstirii Voroneț a fost o zi de comuniune spirituală și recunoștință, în care credincioșii au fost îndemnați să păstreze și să transmită mai departe învățăturile și tradițiile duhovnicești.