Spitalul Suceava, Centru de Expertiză în în domeniul bolilor renale rare

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a fost recunoscut de către Ministerul Sănătății ca „Centru de expertiză în boli rare în domeniul bolilor renale rare”. „Acest centru reprezintă în primul rând o încununare a dezvoltării medicale la nivelul spitalului și a colaborării multidisciplinare”, a declarat Dimitrie Siriopol – coordonatorul Centrului.

Potrivit unui comunicat de presă, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfântului Ioan cel Nou” Suceava, prin secția de nefrologie și ambulatoriul de genetică medicală, a fost recunoscut de către Ministerul Sănătății ca ”centru de expertiză în boli rare în domeniul bolilor renale rare”. ”Acest centru reprezintă în primul rând o încununare a dezvoltării medicale la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență
și a colaborării multidisciplinare, nefrologia și genetica medicală, pilonii centrali cu care au contact pacienții. Ulterior, prin complexitatea patologiei, se completează abordarea afecțiunii prin managementul de caz cu diverse specialități implicate, atât în diagnostic cât și în urmărirea pacienților. Anatomie patologică, diagnostic molecular, imagistică, cardiologie, diabet zaharat, hematologie, gastroenterologie, reumatologie, chirurgie vasculară, obstetrică ginecologie.” A declarat conferențiarul universitar-doctor Dimitrie Siriopol, coordonatorul centrului de expertiză.

În comunicatul de presă transmis de Spital se mai arată că 80% din bolile rare pot fi determinate genetic. Spitalul speră la o colaborare mai strânsă cu Universitatea Ștefan cel Mare pentru a putea îmbunătăți metodele de diagnostic. ”Colaborarea dintre cei doi parteneri va avea în vedere analizarea ADN-ului prin secvențiere pentru identificarea si caracterizarea efectelor mutațiilor determinate de Boli Rare Renale.” A declarat doctorul Oana Păvăloaia, medic specialist genetică medicală.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close