Pagubă uriașă, în locul unui concediu de neuitat

Atenție la înșelăciunile de sezon. Escrocii se pot ascunde în spatele site-urilor care oferă produse sau servicii turistice. Un bărbat din comuna Șerbăuți a vrut să ofere familiei un concediu de neuitat și călătorii cu o rulotă modernă, dar s-a ales cu o pagubă de peste 11.000 de Euro. Ce trebuie să faceți ca să nu picați în plasa escrocilor aflați din materialul următor.

Un bărbat în vârstă de 48 de ani din comuna Șerbăuți a județului Suceava a depus o plângere la poliție după ce a fost victima unei înșelăciuni.
Bărbatul a declarat că a vrut să îi ofere familiei sale un concediu de neuitat și în acest sens a comandat o rulotă de pe un site. El a plătit peste 11.000 de euro, dar nu a mai primit rulota.

Cms.șef Ionuț Epureanu- purtător de cuvânt IPJ Suceava
„În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că la mijlocul lunii mai 2024, în urma unor căutări pe o rețea de socializare,
cu privire la achiziționarea unei rulote, bărbatul a găsit o pagină ce părea aparținând unei firme dintr-un stat european și care ar avea ca obiect de activitate vânzarea de vehicule de acest gen. Ulterior, bărbatul a cerut detalii referitoare la procedura de achiziționare a auto-rulotei prin sistemul de mesagerie scrisă, fiindu-i indicat să transfere suma de 1.500 de euro într-un anumit cont pentru confirmarea cererii de cumpărare. În aceste condiții, în data de 17 mai, bărbatul a virat în contul respectiv suma cerută. După această tranzacție…
i s-au pretins succesiv alte sume de bani, respectiv plata unei sume de 5.100 de euro, ce ar reprezenta 30% din valoarea auto-rulotei, în schimbul retragerii anunțului din mediul online și a rezervării vehiculului. În acest context, la data de 20 mai, persoana vătămată a virat și suma de 5.100 de euro în același cont. Ulterior, persoana și-a dat seama despre faptul că a fost înșelată, depunând două plângeri în acest sens la poliție și fiind întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.”

Polițiștii suceveni atrag atenția că există modalități pentru a afla dacă link-ul trimis de așa zis și vânzători este un fals. ”Deși paginile web la care ne direcționează link-urile folosesc identitatea vizuală a unor brand-uri online, în realitate, dacă analizăm denumirea domeniului din link, putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială și link-urile prezintă mici modificări. Așadar, mare atenție la micile detalii. Dar dacă totuși ați căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să contactați banca pentru a bloca cardul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată unitate de poliție”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliție Suceava.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close