Atenție la înșelăciunile de sezon. Escrocii se pot ascunde în spatele site-urilor care oferă produse sau servicii turistice. Un bărbat din comuna Șerbăuți a vrut să ofere familiei un concediu de neuitat și călătorii cu o rulotă modernă, dar s-a ales cu o pagubă de peste 11.000 de Euro. Ce trebuie să faceți ca să nu picați în plasa escrocilor aflați din materialul următor.
Un bărbat în vârstă de 48 de ani din comuna Șerbăuți a județului Suceava a depus o plângere la poliție după ce a fost victima unei înșelăciuni.
Bărbatul a declarat că a vrut să îi ofere familiei sale un concediu de neuitat și în acest sens a comandat o rulotă de pe un site. El a plătit peste 11.000 de euro, dar nu a mai primit rulota.
Cms.șef Ionuț Epureanu- purtător de cuvânt IPJ Suceava
„În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că la mijlocul lunii mai 2024, în urma unor căutări pe o rețea de socializare,
cu privire la achiziționarea unei rulote, bărbatul a găsit o pagină ce părea aparținând unei firme dintr-un stat european și care ar avea ca obiect de activitate vânzarea de vehicule de acest gen. Ulterior, bărbatul a cerut detalii referitoare la procedura de achiziționare a auto-rulotei prin sistemul de mesagerie scrisă, fiindu-i indicat să transfere suma de 1.500 de euro într-un anumit cont pentru confirmarea cererii de cumpărare. În aceste condiții, în data de 17 mai, bărbatul a virat în contul respectiv suma cerută. După această tranzacție…
i s-au pretins succesiv alte sume de bani, respectiv plata unei sume de 5.100 de euro, ce ar reprezenta 30% din valoarea auto-rulotei, în schimbul retragerii anunțului din mediul online și a rezervării vehiculului. În acest context, la data de 20 mai, persoana vătămată a virat și suma de 5.100 de euro în același cont. Ulterior, persoana și-a dat seama despre faptul că a fost înșelată, depunând două plângeri în acest sens la poliție și fiind întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.”
Polițiștii suceveni atrag atenția că există modalități pentru a afla dacă link-ul trimis de așa zis și vânzători este un fals. ”Deși paginile web la care ne direcționează link-urile folosesc identitatea vizuală a unor brand-uri online, în realitate, dacă analizăm denumirea domeniului din link, putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială și link-urile prezintă mici modificări. Așadar, mare atenție la micile detalii. Dar dacă totuși ați căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să contactați banca pentru a bloca cardul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată unitate de poliție”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliție Suceava.