Ce înseamnă timp de calitate? Recomandările psihologului Adina Colomeischi

Timpul de calitate petrecut între părinți și copii joacă un rol crucial în dezvoltarea emoțională și psihologică a celor mici. Psihologul Adina Colomeischi subliniază importanța prezenței active, a comunicării deschise și a participării la activități comune pentru consolidarea legăturii părinte-copil. Pentru adulți, timp de calitate sunt întâlnirile cu oamenii cu care poți rezona. Iată câteva recomandări esențiale pentru a transforma timpul petrecut împreună în momente de neuitat și pline de semnificație.

Invitată miercuri dimineață la emisiunea ”Prima Oră”, Adina Colomeischi, care este psiholog și decan al Facultății de Științe ale Educației din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, a afirmat că timp de calitate înseamnă, de fapt, conectare.

Adina Colomeischi- psiholog și decan al Facultății de Științe ale Educației din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava
„Sunt o multitudine de modalități prin care putem construi această conectare cu copilul. Și lectura poate să fie o astfel de modalitate.
Să ne gândim la momentul de lectură, să citim împreună. Momentul de lectură împreună cu un adult, cu părintele mai ales, cu mama, intuitiv, în interacțiunea cu copilul pot să vină tot felul de idei creative. Asta îl dezvoltă pe copil și asta înseamnă, de fapt, timp de calitate. Da, dincolo de orice. Să fii împreună cu copilul și să faci lucruri care să-l construiască și să-i ofere securitate, în primul rând, și faptul că este în atenția ta, se simte iubit, primește atenție, asta îi aduce stare de bine și confort pentru dezvoltare. Și va căpăta încredere, să facă la rândul său, să exploreze, să meargă mai departe.”

Timpul de calitate nu se limitează doar la activitățile în familie. Adina Colomeischi aduce în prim plan și importanța petrecerii timpului cu prietenii, întâlnirile cu oamenii cu care poți rezona, sunt importante pentru sănătatea mintală, spune psihologul.

Adina Colomeischi- psiholog și decan al Facultății de Științe ale Educației din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava
“Timp de calitate înseamnă să petrecem și cu prietenii, dacă mai există momentul acela al zilei sau al săptămânii. Și cred că întâlnirile cu oamenii cu care poți rezona foarte bine sunt la fel importante pentru sănătatea noastră mintală. Și emoțional, așa, să găsești persoanele cu care poți să comunici pe diferite teme și să te conectezi în comunicare. Și chiar dacă poate uneori nu ne întâlnim față-înfață, că timpurile acestea ne-au dus în distanță, ne-au pus multe distanțe fizice, avem acum, iată, putem să folosim tehnologia ca să ne conectăm cu cei dragi, cu care să avem comunicări din acestea care să te împlinească, să ne împlinească. Cu toții, cred că avem prieteni, persoane cu care suntem în mai mare conectare și o comunicare, o discuție cu aceste persoane, ne aduc stare de bine, aduc liniște și ne stimulează cognitiv și afectiv, personal, îmi place foarte mult să am prieteni cu care discut anumite teme sau conversații sau comunicări pe care nu le-am neapărat în familie. Dar sunt tipuri de comunicări și teme de reflexie pe care le construiesc în comunicarea cu anumiți prieteni, și asta mă îmbogățește și îmi dă sentimentul acesta la apartenențe, la, nu știu, la o comunitate de gânduri, de sentimente, e timp.

Adriana Dascălu Bulină- redactor Intermedia TV
“Măcar un 5 minute, dacă nu 10, să ne găsim pe zi pentru astfel de întâlniri. Experții sunt de părere că timpul de calitate este o cale foarte bună de a reduce stresul. A îmbunătăți sănătatea mintală și a prelungi chiar durata vieții. Acesta are un impact semnificativ asupra sănătății fizice cât și psihice. Din acest motiv, specialiștii recomandă să profităm din plin de orice clipă petrecută alături de cei dragi nouă.”

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close