Județul Suceava găzduiește Etapa Națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

Județul Suceava este din nou gazda unui eveniment de excepție: etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică, ediția a IV-a, care se desfășoară până pe 2 iunie 2024. La această competiție prestigioasă participă un număr impresionant de peste 250 de elevi din 29 de județe și 3 sectoare ale municipiului București, coordonați de aproape 100 de profesori.

În competiție s-au înscris 115 lucrări, dintre care 44 la categoria juniori și 71 la seniori. Olimpiada urmărește dezvoltarea creativității în domeniile științific, tehnologic și ingineresc la elevii capabili de performanță, încurajând gândirea creativă și analitică pentru rezolvarea problemelor societății. Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Suceava, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Signus, în colaborare cu mai multe licee sucevene. Coordonatorii echipei de organizare sunt profesor dr. Petru Crăciun, Inspector Școlar General Adjunct, profesor Ilie Cosovanu, Inspector Școlar pentru Disciplina Fizică, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, profesor universitar dr. Dan Milici, decan al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava și profesor Victor Șutac, președinte al Societății Științifice Signus. Juriul este format din cadre didactice, din învățământul universitar și preuniversitar, cu experiență în domeniu, provenind de la universități și centre de cercetare din București, Iași, Cluj și Craiova. Festivitatea oficială de deschidere a avut loc pe 30 mai în Auditoriumul „Joseph Schmidt” de la USV și a cuprins și un program artistic, prezentat de elevi de la Colegiul Național de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava.

Prof. Elisabeta Ana Naghi- inspector matematică și astronomie Ministerul Educației
„Dragi elevi, stimați invitați, mă bucur să fiu astăzi alături de voi la ediția 4-a a Olimpiadei de Creativitate Științifică, cum îi spunem noi pe scurt, ONCS. Mă bucur să fie sala plină. Poate sunt eu de vină sau poate nu, dar datorită nouă sunteți astăzi aici, pentru că am dorit ca această olimpiadă să fie cunoscută în rânduri tuturor. 29 plus 3, 32 de județe din 47 înseamnă mult mai mult decât jumătate. În primul rând, fericit elevii! Sunteți câștigători din start, pentru că sunteți aici cu noi și reprezentați cei mai buni dintre cei mai buni din județele voastre. Lista, respectiv competiția finală afișată, rezultatele finale, sunt doar niște numere. Trebuie să știm acest lucru, că întotdeauna noi suntem cei mai buni. Aici sunteți nu într-o competiție, ci sunteți să arătați ceea ce puteți și ceea ce sunteți pentru voi și pentru locul pe care îl ocupați în comunitate. Așa cum v-a prezentat doamna jurnalistă, care vorbește mult mai mult decât cei de matematică, problema comunității este în mâna voastră. Dacă găsiți soluții, voi veți reprezenta viitorul. Așa că mâine și astăzi după amiază, o să ne spuneți tot ce aveți mai bun.”

Participanții vor beneficia de excursii în județul Suceava, un concert live și vizite la universitate. Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, va avea loc un workshop susținut de experții în cercetare. Festivitatea de premiere se va desfășura pe 2 iunie. Jurizarea va include prezentarea proiectelor și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu juriul. Cei mai buni 18 elevi, la categoria seniori, se vor califica pentru competiția internațională.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close