David Croitor: ”Simplu„ – o năzuință complicată

La Muzeul de Istorie Suceava, în Galeria cu Bolți, vineri, pe 31 mai 2024, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „Simplu”, semnată de artistul plastic dornean David Croitor.
Artistul a mai avut o expoziție la muzeul sucevean în aprilie 2018, prezentând atunci publicului 36 de lucrări intitulate generic „Stări”. De această dată, David Croitor a expus 32 de tablouri pe care le-a oferit cu generozitate publicului iubitor de artă.

David Croitor a explicat că titlul expoziției, ”Simplu”, reflectă o aspirație personală.

David Croitor- artist plastic
„A fi simplu este foarte complicat. Simplu pentru mine este o năzuință. Toți vrem la un moment dat să fim simpli. Știți că noi muncim pe rupte, să ne luăm cea mai bună mașină, să avem cei mai mulți bani, ca să mergem în pădure, să punem un ceaun, pe două lemne, să mâncăm cu o bucată de mămăligă, adică ceva, e foarte greu să fii simplu. A fi simplu este complicat. Ca lucrurile să mi se pară simple și că am ajuns la esență, că simplu înseamnă și esențial, am numit această expoziție ”Simplu”. Poate mă amăgesc, dar îmi doresc, sunt pe drumul spre simplitate. Simplu nu înseamnă simplist.”

Cu peste 40 de ani de experiență, artistul nu și-a putut ascunde bucuria și emoția de a fi din nou în mijlocul celor care apreciază arta sa, de a schimba idei și păreri, cu alți artiști și admiratori. Vernisajul a fost o ocazie de a împărtăși lumina și bucuria prin operele sale, de a se conecta cu prieteni, colegi și iubitori de artă. Criticul de artă, doctorand Delia Ioana Leizeriuc, a prezentat expoziția,
remarcând că, deși artistul abordează teme comune, reușește să le oferi o importanță aparte prin măiestria sa. Ea a subliniat că David Croitor este un om al trăirilor calme și contemplațiilor, lăsând publicul să interpreteze arta sa în funcție de propriile sentimente și amintiri.

Dr. Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, a afirmat că expoziția ”Simplu” este, de fapt, una istorică, reflectând un patrimoniu în pericol de dispariție. El a evidențiat contrastul dintre simplitatea aparentă a lucrărilor și complexitatea lumii pe care o reprezintă.

Dr. Emil Ursu- directorul Muzeului Național al Bucovinei
„Eu am crezut că acest ”Simplu” este un contrast, și cred că este un contrast Sigur, ne uităm, vedem case, de la case țărănești până la arhitectura austriacă, vedem ghivece, da? Să nu uităm că mare parte din ele sunt glazurate. Deci noi nu vorbim aici de ceva foarte simplu, ci din potrivă. Vorbim de o lume foarte complicată pe care David Croitor o transformă într-una simplă. E altceva. Părerea mea. Cred că această expoziție este, de fapt, una istorică. E un patrimoniu care pe zi ce trece, dispare. Uitați-vă în lucrările lui! Chiar dacă acele accente, știu eu, poate nefirești, gardul care pică, niște crengi care, nu știu, se răsfrâng nefiresc. Toate astea, de fapt, ne vorbesc despre o lume care ușor, ușor moare. Și noi am mai avut la Suceava un artist, un artist important, care a ilustrat o lume ce astăzi nu mai este.

David Croitor, absolvent al Facultății de Geologie din cadrul Universității din București, trăiește prin și pentru artă. Văzând în ea un dialog cu sine, cu timpul, cu natura și cu divinitatea. Simplu, dar foarte complicat.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close